Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖRTÉNÉSEK - 2019-2020

2020.12.01

aktualis-ff.jpg

drot-logo.jpgKi volt Várkonyi Nándor? Milyen hagyaték került most a Petőfi Irodalmi Múzeumba? - kérdéseinkre Várkonyi Nándor unokája Kende Kata válaszolt. >>>>>
(Az interjút a Drót szerkesztője, Weiner Sennyey Tibor készítette 2020. november 28-án.)
 
 
elvalaszto-2020.jpg
 
Több évnyi munkám eredményeként végleges otthonra lelt Várkonyi Nándor hagyatéka. Ám az ez idő alatt szerzett és átélt ismeretek, gondolatok, intelmek és tapasztalatok bennem maradtak. Hála a sorsnak, hogy egy olyan ember mellett nőhettem fel, akitől nem csak egy életre szóló erkölcsi tartást kaptam, de még mindig belőle "mártózom"...
Küldetésem, hogy minél többen megismerjék szellemiségét, amíg élek. Tovább>>>>>
pim_logo_eng_3soros_1.jpg

elvalaszto-2020.jpg

csabrendek-1.jpgkonyvbemutato-sumeg-2019.jpg

Csabrendeken és Sümegen

vonal2019.jpg

kodolanyi-cimlap-w.jpg

Előadásom anyaga és szövege itt olvasható!

kodolanyi_megh_online-w.jpg
Kodolányi János Emlékkonferencia
- Születésének 120. és halálának 50. évfordulója alkalmából -
Kodolányi János Egyetem budapesti oktatási központjában
(1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.)
Időpontja:
2019. október 15. kedd

Előadást tartok én is Kodolányi János és Várkonyi Nándor barátsága a Várkonyi hagyaték tükrében címmel. A részletes program itt olvasható>>>

vonal2019.jpg

kep1.jpg

 

Megjelent a Műhelytanulmányok I. évf. 2. számaként „ A teljesség felé ” Tanulmányok Weöres Sándorról című kötetünk, amelyben az én tanulmányom is szerepel (83. oldalon), melyet Várkonyi és Weöres Sándor barátságáról írtam.
A tanulmányhoz >>>>>

 

 

 

vonal2019.jpg

 

borito-1-minta.jpg

Kérésre elkészült a Csabrendek évszázadai I. c. nagy album, melyet én szerkesztettem, terveztem, tördeltem és végeztem a nyomdai előkészítést, a borítóval együtt. A 365 oldalból álló könyvnek lesz folytatása...

 

 

vonal2019.jpg

 

mesterharmas-vw.jpg
miklossy-cimlap.jpg

 

A 90. Ünnepi Könyvhéten mindhárom könyvről és Várkonyi Nándorról beszélgettünk Mezey Katalinnal 10 órakor, a színpadon. A könyvek elérhetők a Széphalom Könyvműhely 23. számú pavilonjában. Sajnos - rajtam kívülálló okok miatt - a Várkonyi-Weöres kötet megjelenése késni fog.

 

 

 

05--2-.jpg 09.jpg

 

vonal2019.jpg

 

v-w-2.-jav.-vw.jpgA 2019. évi budapesti Ünnepi Könyvhétre megjelenik, feldolgozásomban és szerkeszté-semben, nyomdai előkészítésemmel és borító-tervemmel Várkonyi Nándor és Weöres Sándor barátságának és kapcsolatának dokumentumai (a Várkonyi-hagyaték alapján). Kiadja az Írók Alapítványa - Széphalom Könyvműhely, Budapest.

 

v-w-montazs-ww.jpg

Várkonyi Nándor hagyatékában gondosan megőrzött levelek, képeslapok, beszélgető-cédulák és -füzetek, kéziratok, dedikált könyvek és fényképek maradtak fenn Weöres Sándorral  való kapcsolatának időszakából. Ezek rendszerezve, szinte hiánytalanul megvannak. Négy évtizedes kapcsolatuk emlékei nem csak szoros barátságuk bizonyítéka, hanem egy költői életmű kézzel fogható alakulásának története is – ezen hiteles források alapján. Mi lehetne hitelesebb a költő saját szavánál, illetve írásánál? Így első kézből követhetjük egymás munkájának segítését, figyelemmel kísérését, építő bírálatát. Nem mi következtetünk és találjuk ki gyötrődéseiket egy-egy mű megszületésénél, nem mi elemezzük őket, mindezt ők maguk írják le.
     Az itt felsorakoztatott dokumentumok magukért beszélnek. Íróik retusálatlanul, maguk közötti meztelen őszinteséggel írták. Amennyiben kitöröljük az itt közölt írásokból a magánéletre vonatkozó passzusokat, teljes értékű irodalomtörténeti képet kapunk.
      Kapcsolatuk több volt barátságnál. „Társ és barát a lét forgandóságaiban” – emlékezik Várkonyi önéletírásában. Levelezésüket követve, tisztán rajzolódik ki előttünk kettejük „szakmai” világa és életútja, annak ellenére, hogy nagyobbrészt a Weöres által írtak állnak rendelkezésünkre. Tartalmukból mégis kiderül, mire reagálhatott éppen, mert vélemény-nyilvánítása a válaszokban tükröződik. Minden levél kézzel íródott, ceruzával vagy fekete illetve kék tintával. Rajzolatuk nemcsak, hogy tisztán olvasható, hanem kifejezetten esztétikai élményt nyújt. Nekem a fecskék farkának szép ívét juttatja eszembe, Várkonyi verébfejhez hasonlítja.
     Barátságuk egy olyan beszélgetés, melynek visszhangjai még ma is hallhatók a magyar szellemi életben.
                                                                         Kende Katalin

vonal2019.jpg

2019. március 5.

miklossy-konferencia-honlapra.jpg

"Kicsi létünk, ha a nap fényt vet rá, kozmikus méreteket ölthet, és így érzékelhetővé teszi az egész spirituális világot is ..." (Részlet Miklóssy Endre: Egy magyar építőmester élete és művei c. írásából, mely Várkonyi Nándor "Pergő évek" c. könyvét boncolgatja.)

Tovább a galériához >>>>>

vonal2019.jpg

2019. február 25.

csorba-eloadas.jpg

Köszönöm a Csorba Győző Társaság elnökének (prof. dr. Nagy Imrének) és titkárának (Pintér Lászlónak), hogy velem, illetve előadásom nyomtatásban való megjelentetésével debütált az a szándékuk, hogy dr. Nagy Imre szavait idézve: "... a Janus Pannonius Társaság hagyományát is folytatni kívánjuk, remélve, hogy törekvéseink találkoznak a mai olvasók érdeklődésével."!