Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


TÖRTÉNÉSEK - 2022

2022.04.29

Előkészületben...

v-w-montazs-ww.jpg

Várkonyi Nándor hagyatékában gondosan megőrzött levelek, képeslapok, beszélgető-cédulák és -füzetek, kéziratok, dedikált könyvek és fényképek maradtak fenn Weöres Sándorral  való kapcsolatának időszakából. Ezek rendszerezve, szinte hiánytalanul megvannak. Négy évtizedes kapcsolatuk emlékei nem csak szoros barátságuk bizonyítéka, hanem egy költői életmű kézzel fogható alakulásának története is – ezen hiteles források alapján. Mi lehetne hitelesebb a költő saját szavánál, illetve írásánál? Így első kézből követhetjük egymás munkájának segítését, figyelemmel kísérését, építő bírálatát. Nem mi következtetünk és találjuk ki gyötrődéseiket egy-egy mű megszületésénél, nem mi elemezzük őket, mindezt ők maguk írják le.
Az itt felsorakoztatott dokumentumok magukért beszélnek. Íróik retusálatlanul, maguk közötti meztelen őszinteséggel írták. Amennyiben kitöröljük az itt közölt írásokból a magánéletre vonatkozó passzusokat, teljes értékű irodalomtörténeti képet kapunk.
Kapcsolatuk több volt barátságnál. „Társ és barát a lét forgandóságaiban” – emlékezik Várkonyi önéletírásában. Levelezésüket követve, tisztán rajzolódik ki előttünk kettejük „szakmai” világa és életútja, annak ellenére, hogy nagyobbrészt a Weöres által írtak állnak rendelkezésünkre. Tartalmukból mégis kiderül, mire reagálhatott éppen, mert vélemény-nyilvánítása a válaszokban tükröződik. Minden levél kézzel íródott, ceruzával vagy fekete illetve kék tintával. Rajzolatuk nemcsak, hogy tisztán olvasható, hanem kifejezetten esztétikai élményt nyújt. Nekem a fecskék farkának szép ívét juttatja eszembe, Várkonyi verébfejhez hasonlítja.
     Barátságuk egy olyan beszélgetés, melynek visszhangjai még ma is hallhatók a magyar szellemi életben.
                                                                         Kende Katalin

 

v-w-2.-jav.-vw.jpgVárhatóan az idei évben megjelenik feldolgozásomban és szerkesztésemben, nyomdai előkészítésemmel és borító-tervemmel Várkonyi Nándor és Weöres Sándor barátságának és kapcsolatának dokumentumai (a Várkonyi-hagyaték alapján). Kiadja az Írók Alapítványa - Széphalom Könyvműhely, Budapest.

 

 

 

profil-en.jpg

aktualis-ff.jpg

 

nip-si-meghivo-esemeny-w.jpg

"Németh István Péter (1960) sokféleképpen otthon van a Balaton környéki kultúrtájban és a magyar kultúra világában egyaránt. Az ELTE bölcsészkarán végzett tapolcai tanár, könyvtáros amint Czigány György írta róla hatvanadik születésnapja alkalmából „versekkel, műfordítással, tanulmányokkal és lírai fogantatású prózával jelentős életművet alkotott”. Sokrétű munkássága minden részterületén nagy szakmai tudás, mélyen átélt személyes kötődés és alkotói eredetiség ölt formát. Alkati sajátosságokon kívül talán a kisvárosi léthelyzet az oka, hogy életműve méltó befogadásával és értékelésével adós még a jövendő.
       E könyvének „hőse”, Simon István (1926–1975) Kossuth‑díjas költő sok figyelemben és elismerésben részesült életében. Sümeg melletti szülőfalujának népi világából táplálkozó lírája és kedves, emberszerető személyisége népszerűvé tette a szélesebb közönség körében. Németh István Pétert családi és ismerősi szálak is fűzik a mára szinte elfeledett költő előd személyéhez és emlékéhez. Róla és költészetéről szóló írásainak többségét a szülőfaluban, Bazsiban évről évre megtartott emlékünnepségeken olvasta fel. A jelen kötet szeretettel és hozzáértéssel megírt elemzések sora, egyszersmind főhajtás és igazságtétel. Egy tisztes emberi és költői teljesítmény visszaperlése a múló időtől." (Gyurácz Ferenc)

(Gyurácz Ferenc irodalomtörténész, szerkesztő, a Magyar Nyugat könyvkiadó igazgatója.)

profil-en.jpg

bohoc.jpg
bohocom-elso.jpg
Bohócmottóm:
Bohócként mindig kimondhatod az igazságot, még meg is tapsolnak érte. Bohócként mindig kimondhatod az igazságot, még meg is tapsolnak érte. Galéria>>>

profil-en.jpg