Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

Kép  

Lófilozófiám:

A ló lovas nélkül is ló marad,
a lovas ló nélkül - csak ember.

 

 

 

 kek-vonal.jpg

 

Kép Kép Kép 
10 évig volt egy lovasboltom. Sok jó barátságot és fiaim "útrakelését" köszönhettem ennek.

 

Kép bor-peter.jpg Kép 
A jelen: Nagyfiam (itt), másik Nagyfiam (itt)
és a harmadik...

 

Kép Kép Kép 
Mindhárom fiam első lólépései, vagy inkább lóülései.
(A harmadik már az első saját lovam volt - a BABA)

 

kek-vonal.jpg   

 

locsik2.jpgSok-sok lóbarátom közül ő volt az egyik első, akivel megoszthattam e varázslat lelki és fizikai élményeit. Lipicai (Conversano), mi Csöpinek hívtuk. Ő és társa - a Tücsök névre hallgató szintén lipicai, fekete mén - gyakran megismertettek a föld szagával és ízével.

    Ez volt az egyetlen olyan korszakom, ami átívelt és összekötött korútjaim különböző helyszíneivel. A lovakhoz mindenhonnan visszatértem: Pécsről, Szegedről, Budapesteről - Sümegre. Nekem a ló csak Sümegen volt ló. Akkoriban, 1968-ban  a szép, barokk püspöki istállóba a tehenek távozása után lovak költöztek, pontosabban a csődörök, más néven a mének. Minden fajtából a legszebb négy. Az ország három méntelepe közül itt volt az egyik. Szerelemre lobbantam és ez a láng, csak akkor kezdte fényét venni, amikor elköltöztek a mének.

A "lószerelmet" köszönhetem egy olyan embernek, aki suttogva is tudott fegyelmet teremteni lónak és a rajta ülőnek. Tekintélye és tudása nem bátorrá, hanem vakmerővé tett. Minden lóra felültem. Nem voltam jó lovas, csak szerettem őket és mindent elkövettem, hogy kölcsönösen jól érezzük egymást egymással és ne okozzak nekik fájdalmat. Elég gyakran meg is szabadítottak hátuktól és különböző íveket produkálva landoltam a földön. Mindig visszaültem.

    Sártory Endre volt az első lovasmesterem és mellette egy igazi huszár (Németh Ernő "bácsi"), aki fekete ménjén megtaníttatta velünk, hogyan kell vágtában leugrani a lóról, és az esés tudományát. Kőkemény huszárnyergén hozzászoktatta alfelünket a feltörésekhez és elmesélte, milyen népi gyógymódokkal segíthetünk sebeinken (ezeket itt inkább nem részletezem), de bizonyíthatóan hatásosak voltak.

 

 

toryen.jpgSártory Bandi 'Bá! Elment, hogy rátérjen arra az útra, ahol majd találkozunk mindannyian egymással. Egy mesterrel megint kevesebb lett (és nem csak) körülöttem. Azok, akik értékelték a csendben elhangzott, de hatásos utasításait lóháton és ló körül, no meg a visszafojtott iróniát az élet apró-cseprő helyzeteiről és ezt meg is értették, el is fogadták, ők tudják: KI volt... (Nekem mindig ő marad a sümegi Váristálló koronázatlan ura.) (2008.12.16-án temették Gödöllőn)

 

 

kek-vonal.jpg

 

Kép

 

 

Mindent, amit róla tudni kell...
Ide kattintva megtalálható >>>

 

 

 

kek-vonal.jpg

boszi-csubi-2017--21-.jpg

 

Nyerges fiam és amit róla tudni jó...
Bosco-Sattelservice >>>

 

 

kek-vonal.jpg

 

 

2-fiam.jpg
Nyerges és lovas fiaim egyetértésben - 2012