Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.06

vonal2014.jpg


MEGSZÓLÍT A BÁB
Jubileumi kiállítás Kós Lajos életművéből

2014 decemberében töltené be 90.életévét Kós Lajos, az egykori Bóbita bábegyüttes alapítója, ha az égi bábosok magukhoz nem invitálták volna 2008 februárjában…

Pályáját képzőművészként kezdte Budapesten, de 1961-ben Pécsre költözött, hogy az általa oly izgalmasnak, lehetőségekkel telinek tartott bábjáték területén is kipróbálja magát.
Képzelete végtelenül szárnyalt: klasszikus technikájú és különböző tárgyakból bábbá lényegülő tárgyakat egyaránt tervezett és készített – Joan Miróhoz hasonlatosan felfedezte az átlagos,a hétköznapi tárgyakban a különlegesség, az újrastrukturálódás lehetőségét.

A Bóbita Bábszínház bábmúzeumának egyik termében állandó tárlatként eddig is láthatóak voltak Kós Lajos életművének legfontosabb alkotásai, de 2014 szeptemberétől az év végéig egy újabb kiállítótérnyi anyaggal tisztelegnek a „bóbitások” az alapító emlékének.


A kiállítás 2014. szeptember 6-tól 2014. december 31-ig látogatható.

lulubabobita.jpg

2012-ben 50 éves a BÓBITA!
Ide kattintva látható Boglári Tamás kisfilmje, melyet erre az alkalomra készített.

bbszinhaz-04.jpg

Nosztalgiák(kattintsanak a képekre):

bobita50_lead.jpg bobita50sajttaj_lead.jpg 030.jpg


bbszinhaz-02.jpgbbszinhaz-01.jpgbbszinhaz-03.jpg
A Bábzsínház új otthona a Zsolnay-negyedben (2011)

 

A Bóbita Bábegyüttesről olvashat bárki a net-en bárhol, de az alapító korszakáról már keveset hallunk, pedig akkor forradalmat csinált a báb játékából Kós Lajos, aki alapította az együttest és igazán nagy nevet amatőr idejében szerzett neki, amikor a Ferenciek utcájának egy kiürült ékszerüzletében készültünk a Ki-Mit-Tud?-okra. Ekkor csöppentem bele Lulu és a többiek "bábos-életébe". 1967-1974-ig voltam a család tagja, aminek családfője, mestere, barátja volt ő. Nem csak játszani tanított, de felfedeztette a bennünk rejtőzködő önmagunkat és megtanította, hogy ez a valami mire képes, ha zenét hall, ha bármilyen tárgyat a kezébe vesz, ha... Igazi családként, éjjel-nappal együtt.

babos-meztelen.jpg
(Balról jobbra: Takáts Árpád, Siklósi Ildikó, Kós Lajos, Ruppert Éva, Kende Kata és Gyenizse László.
Fotó: 1972)

luluba-1.jpgNemcsak a bennünk lévő zenét láttatta meg velünk és játszatta el kezeinkkel, hanem bábos életünkben Atyánk is volt (és ezt szó szerint kell érteni). A vele töltött éveknek köszönhetem, hogy az árnyékból csak a napot látom.

Újra összehozott minket 2008. február 20-án, amikor rózsát dobtunk a sírjába. Újvári Janka mindannyiunk nevében búcsúzott.

 

bobitababszinhaz.jpgA Bóbita Bábszínház a Mária utca sarkán, ami ma (2011) üresen áll (perifériára költözött a pécsi belváros). Hej, de büszkék voltunk rá, amikor még csak a pincéjében kaptunk helyet a Ferenciek utcai üzlethelyiség után! Majd az emeleti kistermet műhellyel együtt, s azután az egész épületet használhattuk amatőr együttesként is.

 

finn-ujsag-bobita.jpgEz az újságcikk-darabocska finnországi vendégszereplésünkkor jelent meg az ottani újságban. 1974-ben, a tavasz első napján érkeztünk hozzájuk. Nagyobb ünnep ez náluk még a karácsonynál is. Első nagy lélegzet a hosszú tél után, ami depresszióssá teszi őket. Örömük kicsit nekünk is szólt, legalábbis így fogtuk fel.  Olvassák el, milyen hatással volt játékunk a finn közönségre. (A képen Fux Éva, Takáts Árpád, Kende Kata és Laczkó Kata) (Finn újságcikk: katt a képre).
Fordítás >>>

 

Prokofjev balettzenéjére játszott Rómeó és Júlia. Kézpantomim - színes kesztyűkben (képen). "...színpadi fényhatásokkal szinte fából vaskarikát lehet teremteni. Ez különösen a Rómeó és Júlia pillanatonként változó színpadi tér- és fényhatásában tűnt ki." Bővebben >>>

 

 

bobitakimittud1.jpg"Edzés" az 1968-as Ki-Mit-Tud?-ra. Lulu kán-kán "lábainkat" igazgatja. Ezt az évet is megnyertük az 1964-es és az 1972-es évekkel együtt.

(A képen balról-jobbra: Kós Lajos, Kende Kata, Mester Margit, Balázsy Ágnes és Bogdán Eszter.)

 

bobitakonyv.jpgHa arról faggattuk Kós Lajost, hogy melyik volt a legkedvesebb figurája, akkor gondolkodás nélkül felelt: az Emberke. Ez a figura Mészöly Miklós meséjének főszereplője. Az Emberke puritán báb: egy kéz, aminek mutatóujján egy fehér golyó jelzi a fejet. A figura köntöse egy, a kézre kerített rongydarab. Van még az Emberkének egy vállán átvetett botja, annak végén pedig egy batyu. Emberke hét képen át bolyong világban, s küzd az ellenséges erőkkel. Többször elbukik, de mindig feláll. Chaplini figura. Aztán egyszer csak elege lesz, és elmegy. Elmegy a fénybe. A szín elsötétül. Egy ideig még szól egy hegedű. A többi néma csend.

 

babvers-1.jpg1961-től 1981-ig amatőr együttes maradt a Bóbita. Akkor viszont hivatásos bábszínházzá minősítették a csoportot, amely a pécsi színház tagozataként folytatta működését. A Bóbita történelmet írt: ez lett az első profi bábszínház vidéken.
(A képen én a rabommal)

 

bobita-1978-w.jpgPécsi Nyári Színház keretében a pécsi Tettyén a Bóbita bábosai a Falusi balladá-t mutatták be 1978. júliusában. A képen: Siklósi Ildikó, Somossy László, Laczkó Kata, Benkő Márta és Hajnal Éva. (A képre kattintva olvasható a cikk.)

 

 

 


 

 

kos-pika.jpg2011. december 21-én felavatták a színháztermet, amit Kós Lajosról neveztek el. Erre az alkalomra faragta régi bábostársunk, Takáts Árpi a képen látható "famontázst".
Egy kis ízelítő (a teljesség igénye nélkül) >>>>>

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 50 éves a Bóbita