Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


András Ferenc

2016.04.27

András Ferenc

KépAndrás Ferenc filmrendező Balatonszepezden telepedett le és rendszeresen felbukkan az azóta Sümegi Várbirtokos-okká egyesült barátok körében a kölcsönös tisztelet és barátság övezte találkozásokon. Rendezvényeiken szívesen mond megnyító beszédet, hiszen nem idegen táj ez neki. Gyermekkora vidéke. Szülei a sümegi temetőben nyugszanak, és élnek még ma is rokonai a városban.

"Állandóan csak jót alkotni fizikai-szellemi képtelenség. Amíg a film készül, csupán kísérlet, magában hordozza a bukás és a siker lehetőségét. Elsősorban nem a népszerűségre törekszem, inkább saját felelősségérzetem ösztökél."

Várbirtokosi jelenlétei:
- Akkor kezdődött, amikor Szokoly Györgynél (Rómában élő grafikus) - aki évenként augusztus 20-án baráti estet tart sümegi kertjében - összetalálkozott Sárközi Zsolttal (a gyümölcsös gazdával) és felfedezték pesti életük közös szereplőit.
- Bazsiban megnyitotta Németh János kerámikus kiállítását 2007 áprilisában.
- A IV. Szent Jakab Napok-on bemutatásra került Veri az ördög a feleségét c. filmje.
- A Kézműves Borászat felkérésére részt vett és rövid beszédet mondott a Balaton-felvidéki Borvidék borászatainak bemutatkozásán a pesti Pilinszky Café-ban, hiszen jó ismerőse volt Pilinszky, a költő és maga is gyakori látogatója a kávéháznak.
- Sümegi múltjáról maga vall a - mára már megszünt - Sümeg és Vidéke c. újság hasábjain (teljes cikk ide kattintva olvasható).

Kossuth Rádió (riport a Pilinszky Café-ban) >>> 

 

mr1.png

Beszélgetés András Ferenccel és Benkő Lászlóval a Kossuth rádióban 2013. december 26-án. Mindig szép gondolat-pillanatokat hallhatunk a múlt sümegi életéből András Ferenctől. Hallgassák élvezettel!
>>>>>

 

 

 

További cikkek és riportok:

andras_ferenc.jpg "Mikor veri újra az ördög a feleségét?"
(Monitor - 2011.04.22.) Tovább >>>
andrasferenc.jpg "A filmrendező olyan, mint egy szakács"
(Filmkultúra - 2002) Tovább >>>
veriazordog_lead.jpg "Még mindig veri az ördög a feleségét"
Portrékötet András Ferencről. 

Tovább >>>
 filmtekercs_03.jpg András Ferenc összes munkái
Tovább >>>
 andras_ferenc.jpg  
Gratulálunk András Ferenc barátunknak friss Kossuth díjához, nem csak a Nagy Generáció nevében! "Nagyon büszke vagyok és elégedett, köszönöm azoknak, akiktől kaptam - mondta András Ferenc Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, forgatókönyvíró, érdemes művész annak kapcsán, hogy pénteken, március 15-én Kossuth-díjat kapott. ..." bővebben >>>

Info TV 2013-03-28 from Info TV on Vimeo.

 

Midőn Cseh Tamás és Cserhalmi György a sümegi vár fokán... 
(Rendezte: András Ferenc)