Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

  

Kép

Kép


Itt írhatnék római útjaimról egy oly korban, amikor még a vasfüggönyön kellett átvonatoznunk abban a tiszta képekben gondolkodó korszakomban, melyben meredtem ki az ablakon és naiv ártatatlansággal kérdeztem: - "De mama, hol itt a vasfüggöny?". Ebből majdnem mindenem megmaradt, csak az ártatlanságom nem. Apai nagyanyám élt akkoron Rómában és én gyerekfejjel belecsöppentem egy olyan képi valóságba, amit azóta is csak a mesekönyvek fedőlapjain élek újra.
Pompeitől Velencéig végignéztem mindazt, amit addig olvastam és tudtam ezekről a városokról, művészetükről, történelmükről és művészeikről. Mindent és minden mennyiségben látni akartam - érezvén, hogy nem mindennapos lehetőség az ottlétem (60-as évek), mint manapság. A látottak szelektálás nélküli élmény-habzsolása fizikai hányingerként jelentkeztek minden múzeum-látogatásom után... Ezt lehetne hívni intellektuális bulémiának...

 

 Kiindulópontjaim:

Kép Kép
 Otthoniskoláim

    

 ...onarc.jpg...

      

Útravalóim: 

 

napa-web.jpg Aki megtanított arra, hogyan kell élni az életet: "Sohase hidd lehetetlennek azt, ami annak tűnik és mindig kételkedj abban, ami biztosnak látszik." (a Nagyapám.)
rajnai-laszlo.jpg

... és ő az, aki megtanított arra, hogyan kell élni a halált...

"Mennyet kell a földön is keresni,
Mennyet, a föld úgyis elveszendő,
Elveszendők, akik rajta élnek."

(Vörösmarty)

 

apu-2.jpg Akinek könyvesboltjában (Magyar Írók Könyvesboltja, Pécs) és Libresszójában töltött gyermekéveimet nem feledhetem.
 
weores-sandor.jpg

Első verseim kritikusa, aki azt mondta, bármikor közölhető, de várjak, míg felnövök hozzájuk. Még várok...

magam-biztatasa-w.jpg

kodolanyi-janos.jpg Nagyapám legjobb barátja, akinek írásai járatossá tettek a szellem egy másik dimenziójában.
hamvas-bela.jpg Írásaiból néha kölcsönvettem gondolatokat iskolai dolgozataimhoz, gondolván, hogy senki sem ismeri, hiszen akkortájt tiltólistán volt. Tévedtem: legkedvesebb-legjobb magyar tanárnőm rájött. ("köszönöm Ibi Néni!)
 
lantos-ferenc.jpg Amikor még tudtam, hogy más is kell a rajzolni tudáshoz, mint egy papír és ceruza. Ő tanított a színtechnikára.
martyn-ferenc.jpg Első rajzaim kritikusa. Még Nagyapám vitt el hozzá egy telerajzolt füzettel a hónom alatt. Rémesen szégyelltem, hogy nem egyedül tettem meg azt az utat.
   
  __________________________________________________________

  anyu-anno.jpg

Édesanyám, Várkonyi Éva, akitől a legnagyobb lehetőséget kaptam az élet kipróbálására...

 

   ...onarc.jpg...   

 

Költői kérdés:

ja-lz.jpg


 

 Kedveltjeim:

- Latinovits Zoltán - "Roszz közösségben mindannyian összeférhetetlenek vagyunk."
- Lénárd Sándor - "Azt hiszem, az ébresztőórák diktatúrája tehet a fáradt, ideges emberek szenvedéseiről. A végig nem álmodott álmok lemérhetetlenek, nem tűrnek számot, statisztikát - de döntően fontosak lettek volna. Tőlük függ a lélek egyensúlya. A telefon a gondolatokat tépi szét, az ébresztőóra az álmokat. - Az új-kaledóniai vademberekről olvastam, hogy náluk halálos bűnnek tekintik az alvó ember ébresztését. Mondhatnám, mi vagyunk a sokkal vadabbak."
- Pilinszky János
"...Haza akartam, hazajutni végül,
ahogy megjött ő is a Bibliában.
Irtóztató árnyam az udvaron.
Törődött csönd, öreg szülők a házban.
S már jönnek is, már hívnak is, szegények
már sírnak is, ölelnek botladozva.
Visszafogad az ősi rend.
Kikönyöklök a szeles csillagokra - ..."

 

Nők, akiket csodálok:

- Liv Ulmann - "...ha valaki hóban, télben rügyező ágakat akar látni, mert tavaszt szeretne, akkor igazságtalan a fákkal."
- Kathrin Hapburn - Akitől először hallottam, hogy az élet egy igazán nagy lehetőség és csak az számít, hogy mit csinálunk belőle.
- Tina Turner - Élete és egyénisége arra tanított: ha egyszer valamit igazán akarsz, azt meg is tudod tenni.
- Sissi - Élete és amit belőle csinálni mert, példa előttem. "A nagy vágy helyet ád a nagyobbnak -  Szívünkben sohasem költözik megelégedés - S ha elérted boldogságod - Nem vagy boldog többé."

 

A mappában található képek előnézete Padok - kilincsek - kapuk